3 vragen en antwoorden over microneedling
Sinds een jaar of drie is microneedling ‘hot’. Iedereen die een beetje thuis is in de wereld van verjongen en verfraaien heeft weleens van het begrip gehoord. Maar hoe werkt het nu eigenlijk precies, waarvoor is het precies geschikt en wat zijn de bijverschijnselen? De antwoorden op deze vragen over microneedling beantwoorden we in deze blog!
Wat is microneedling?
In de kern is microneedling een methode om je huid op natuurlijke wijze te laten herstellen. Het bevordert namelijk de aanmaak van de lichaamseigen stoffen collageen en elastine. Naarmate de jaren gaan tellen, neemt de productie van deze stoffen namelijk af en dit heeft zijn weerslag op de huid: er ontstaan rimpels en de huid voelt stugger aan. Dit omdat collageen zorgt voor een stevige huid, terwijl elastine – zoals de naam al zegt – belangrijk is voor de elasticiteit.
Een microneedling-behandeling heeft dus als doel om de aanmaak van deze twee stoffen te stimuleren. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Wel, het principe komt erop neer dat er ontzettend kleine gaatjes in de huid worden gemaakt, met een dermaroller of de Dermapen 4. De pen bevat liefst zestien kleine naaldjes, die zich door te vibreren in de huid manoeuvreren. Doordat hierdoor kleine wondjes ontstaan krijgt het lichaam het signaal de huid te moeten repareren, waardoor de eerder aangehaalde stoffen aangemaakt worden. Na een week of zes zijn de resultaten zichtbaar.
Waartegen werkt microneedling?
Microneedling is de oplossing voor diverse oneffenheden in de huid. In algemene zin wordt het ingezet tegen veroudering en rimpelvorming, maar er zijn ook specifieke ‘aandoeningen’ die ermee verholpen kunnen worden. Denk hierbij aan zonschade, pigmentvlekjes, acne en zelfs – tot op bepaalde hoogte – littekens.
Wat is het effect van microneedling?
De uiteindelijke bedoeling van microneedling is dus het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van de huid. Doordat het collageen eerst moet ‘rijpen’ kan het zo’n zes weken duren alvorens het resultaat zichtbaar is. De bijwerkingen die in de tussentijd kunnen opspelen zijn zeer beperkt, zeker in vergelijking tot andere methoden. Er kan sprake zijn van roodheid en zwelling en de huid kan wat gevoelig aankomen. Dit duurt echter in de meeste gevallen slechts één tot enkele dagen.